Odprtje Slavije 19. oktobra 1963 je bil odmeven dogodek v mestu,

Hotel Slavija je bil prvi objekt v novem mestnem središču ob novi magistralki, ki je prečkala Dravo po štiripasovnem Titovem mostu, na katerem pa so rdeč trak svečano prerezali dober mesec kasneje. Maribor je s stolpnico pridobil hotel kategorije A s 146 sobami, dvema restavracijama in s prvim snack barom v mestu. “Novi sodobni hotelski objekt je pritegnil zlasti številne tuje turiste, ki so doslej raje prenočevali v Gradcu ali pa v Ljubljani in Zagrebu,” je tedaj ponosno napovedoval časnik Večer.

Slavija je resnično postala pomembno družabno stičišče Mariborčanov, ki je slovelo po svojih plesih in novoletnih zabavah,

po slovenski osamosvojitvi pa je začela izgubljati goste in blišč, med drugim tudi zato, ker se je z objektom vztrajno lastninsko mešetarilo. Hotel je dokončno ugasnil 1. marca 2001. V času, ko je bila lastnica Nova KBM, je banka nekatere sobe preuredila v pisarne, leta 2006 pa je poslopje prodala Hitu, a so Novogoričani kmalu opustili namero, da bi nekdanji hotel prenovili v sodobni hotel s kongresnim in igralniškim centrom. Slavijo so prodali gradbenemu podjetju Konstruktor, tik preden je lani zdrknilo v stečaj. Zgradbo je temeljito prenovil zdajšnji lastnik, nadel ji je novo stekleno fasado in jo nadzidal za dve nadstropji. Slavija je tako dobila tudi novo vsebinsko zasnovo, ki ne predvideva več hotelske dejavnosti.